ملک مشاع یا ملک مشترک به ملکی میگویند که بیش از یک مالک دارد و مالکیت هریک مشترک است؛ یعنی هر مالک در تمام اجزاء ملک حق دخل و تصرف دارد. در اینگونه املاک ، قانون سهم هر یک از شركاء را معلوم و مشخص کرده اما از لحاظ محدوده جغرافیایی متمایز و تفکیک نشده است که در واقع آثار حقوقی بسیار زیادی دارد چرا که یک از مالکان ملک مشاعی در هر نقطه از زمین میتواند به نسبتسهم خود ادعای مالکیت کند.

 در این مطلب مراحل فروش ملک مشاع برای آگاهی مالکان املاک مشاعی شرح داده می شود.

-۱- در مورد ملک ، پلاک ، زمین ، مستغلات به تصمیم و حکم قطعی مراجع صلاحیتدار اعم از اداره ثبت از طریق دادگاه مبنی بر غیر قابل افراز بودن ملک گواهی صادر شود.

2- هریک از شرکا میتوانند برای فروش درخواست دهند.

-3 دادگاه بايد دستور فروش دهد، یعنی یکی از شرکا باید با مراجعه به دادگستری درخواست فروش ملک غیرقابل افراز بدهد چون دستور است و حکم تلقی نمیشود بنابر این قابل تجدید نظر خواهی نیست و دادگاهدر صورت بروز اشتباه میتواند آن را اصلاح کند.و راه دیگر این است که ملک از طریق مزایده به فروش برسد. 

در مزایده کارشناس ارزش پایه ای برای ملک تعیین خواهد کرد و برنده مزایده کسی است که بالاترین پیشنهاد را میدهد. باید توجه کرد که حضور نیافتن شرکا یا شخص ثالث در جلسه مزایده مانع از انجام مزایده نخواهد بود و شخصی که درخواست فروش کرده است خودش هم میتواند ملک را خریداری نماید. لازم است یادآوری شود املاک مشاع با آنچه که در عرف به آن مشاعات ساختمان گفته میشود متفاوت است مشاعات ساختمان با همان اشتراکات ساختمانی بخشهای مشترک مجتمع های آپارتمانی هستند از قبيل زمین تاسیسات گرمایشی و سرمایشی مشترک ،چاه انشعاب برق مشترک ،بالابر فاضلاب انشعاب آب مشترک، انبار مشترک لولهها و سیمهای برق اسکلت ساختمان ،بام راهرو و راه پله ها درو پنجرهها در قسمتهای عمومی، رختشویخانه حیات، محوطه ساختمان که بخشی از ملک ،است حیات خلوت اتاق سرایدار نمای ساختمان انبار عمومی و تلفن مرکزی در اصطلاح مشاعات ساختمان شناخته می شوند آنچه که برابر صورتجلسه تفکیکی آپارتمانها به آپارتمانی خاص اختصاص ندارد مشترک و مورد استفاده همه مالکین و متصرفین قانونی است. این بخشهای غیر قابل انتقال است و هر ملک یا قائم مقام او به نسبت مالکیت خود و مساحت آپارتمانش در آنها به صورت مشترک و مشاعی سهیم هستند.